Allt du behöver veta inför en detox

Bild av Daria Shevtsova via Pexels

Känner du ett konstant sug efter socker, har du matsmältningsproblem (blir uppsvälld och gasig) eller kanske smärta i muskler och leder som inte försvinner? Det kan vara ett tecken på att din kropp behöver komma i balans. Många menar att den detox kan hjälpa dig med just det! Men first things first, vad är egentligen detox och vad är det som händer i kroppen? Längst ner hittar du även ett recept på en god detox-smoothie.

Detox betyder avgiftning och innebär att du renar kroppen från gifter. Den faktiska översättningen är avgiftning från en beroendeframkallande substans enligt Merriam-Websters ordbok.

Kikar man tillbaka i historien så användes kvicksilvergruvor som fängelse eftersom kvicksilver kunde förgifta människor – och var därför en fruktad tungmetall. Redan 2000 år f.Kr finns det registreringar om att bly skulle vara toxiskt, ändå fortsatte man använda bly under romartiden och vissa historiker tror till och med att det var en del av romarrikets slut.  Även inom det indiska medicinska systemet Ayurveda, som sträcker sig mer än tre tusen år tillbaka, har man använt detox som en metod för att rena kroppen genom örtbaserade formuleringar.

Varför detoxar man?

Vi exponeras dagligen för gifter via kosten, allt från besprutningsmedel i frukt och grönt, konserverad mat, till toxiner och tungmetaller. Men också via den klassiska kosten med mycket snabba kolhydrater, socker och transfetter.

Vi exponeras också för miljöföroreningar och stress – faktum är att stress motverkar kroppens reningsförmåga. Därför är det ett ypperligt tillfälle att varva ner och testa mindfulness när du utför en detox. Det kan dock vara bra att veta att en detox inte rensar ut till exempel miljögifter, eftersom dessa inte sätter sig i tarmarna som mat – utan i vår fettvävnad. Men eftersom viktnedgång brukar komma på köpet under en detox, så kan du då bli av med dessa gifter.

Kroppens viktigaste reningsorgan är levern och vid för stor påfrestning av gifter så hinner inte levern med avgiftningsprocessen. Under din avgiftning så kan levern “komma ikapp” med reningsprocessen och rensa bort alla gamla gifter – samtidigt som den rensar bort de nya gifter som kommer in i kroppen naturligt via bra kost.

Man ska dock veta att påfrestningen för gifter ser olika ut från person till person. Medan en person kan dricka tio koppar kaffe utan problem, kan en annan bara dricka en om dagen. Vi är alla olika! Så det viktiga här är att känna efter hur du mår. Har du några krämpor som du inte blir av med? Matsmältningsproblem är ett vanligt tecken.

Hur länge pågår en detox?

Innan man startar sin detox är det bra att börja dra ner lite smått på till exempel kaffe och socker, samt resten av de livsmedel vi listat att du ska undvika. Att trappa ner ungefär en vecka innan gör att din kropp inte får en lika stor chock, som om du lägger om kosten radikalt från en dag till en annan.

Man kan göra en detox allt mellan tre dagar till en månad. Väljer du att helfasta så brukar tre dagar lämpa sig bättre, eftersom du får i dig så pass få kalorier och inte särskilt mycket protein. Men om du kör halvfasta så kan du göra det från några dagar upp mot en månad. Känn efter vad just din kropp behöver!

Vad får man äta?

Det beror helt på vilken typ av detox du vill göra. Börja med att välja om du vill helfasta eller halvfasta. Vid en helfasta så äter du bara flytande föda, i form av färskpressade juicer, citronvatten och örtte. Vid en halvfasta kan du äta två måltider per dag och sedan dricka färskpressade juicer och smoothies, citronvatten, grönt te och örtte. Var noga med att välja ekologisk, närodlad, oprocessad och ren mat.

Frossa i…
Frukt och bär
Grönsaker
Rotfrukter
Olivolja och kokosolja (virgin)
Alger och andra superpulver
Örter och kryddor

Ät med måtta…
Baljväxter som bönor och linser
Nötter och frön
Fiberrika kolhydrater som quinoa, bovete, råris/svart ris
Svamp och tofu
Fisk och fågel
Kokosmjölk
Sojaprodukter
Naturlig sötning som honung eller agavesirap

Uteslut..
Mejeriprodukter
Kaffe
Alkohol och tobak
Gluten
Socker
E-ämnen
Rött kött
Snabba kolhydrater som pasta och vitt ris

detox

Vad ska man tänka på under en detox?

  • En detox handlar inte bara om vilken mat du stoppar i dig. Att detoxa kroppen gör du också genom att ta dig tid för avkoppling i form av bastu, meditation och massage. Då renar du inte bara kroppen utan även sinnet!
  • Ta det lugnt med träningen under din detox. Du kommer att gå runt på mindre energi än vanligt, därför är det optimala att satsa på lugnare ansträngning som promenader och yoga, snarare än tuff och intensiv träning.
  • Drick mycket vatten! Vatten vätskesätter dina organ och du kan då kissa ut en del avfall som bildats i kroppen.
  • Se över om du behöver addera några kosttillskott, för att kroppen ska få så mycket näring som möjligt under din detox.
  • Det blir lättare att detoxa om du planerar dina måltider noga, så slipper du trilla dit när hungern kickar in.
  • Passa på att torrborsta huden. Det hjälper kroppen att göra sig av med gifter.

All typ av detox behöver inte innebära att du följer rekommendationerna ovan. Kanske är det en socker-detox som passar dig bäst att börja med? Eller så behöver du inte utesluta de livsmedel du verkligen älskar, utan kan börja med att försöka äta nyttigare i sin helhet. Då börjar kroppen att göra sig av med gifter och avgiftningen är igång.

Fungerar det att detoxa?

Om du frågar en läkare och en näringsterapeut skiljer sig åsikterna kring om detox faktiskt fungerar. Jag läste en intressant artikel som lyfter båda aspekterna. Enligt länkaren så är till exempel “gifter i kroppen” ett marknadsföringsknep, och det enda som kan överbelasta levern är en överdos av paracetamol eller alkohol. Medan kostrådgivaren menar på att kroppen är fantastisk på att ta hand om slaggprodukter –  men att det säger sig självt att det finns en gräns för hur mycket gifter kroppen faktiskt kan ta hand om.

Jag passade på att fråga en näringsterapeut, och hon berättade att läkare är extremt kunniga inom medicin – men en  näringsterapeut läser betydligt mer näringslära än en läkare. Om du är skeptisk är det också bra att veta att det inte finns någonting farligt med en detox, eftersom du får i dig väldigt ren och näringsrik kost. Däremot gäller det att du utför detoxen på rätt sätt och följer rekommendationerna, så att du inte får i dig för lite näring i förhållande till energi.

Obs! Det är inte rekommenderat att göra en detox om du är gravid, ammar, är underviktig eller har diabetes. Samt om du har en allvarlig hjärt-, njur- eller leversjukdom.

Recept på detox smoothie

1 dl fryst mango
0,5 fryst banan
0,5 avokado
1 stav selleri
En stor näve bladspenat
0,5 tsk spirulina
2 msk ingefära
0,5 pressad citron
2 dl vatten

Kör alla ingredienser i en mixer.