Här är 5 vanliga vindefekter som är bra att känna till

Bild: Nick Tringolo

Har det hänt att du har plockat fram ditt favoritvin, hällt upp ett glas och känt att det doftar blöt kartong? Att vinet rent ut sagt doftar vinäger eller kanske till och med gett en förnimmelse av nagellacksborttagning? Då är det något lurt med vinet –  som ibland kan räddas upp hemma med enkla knep och i vissa fall helt enkelt är dåligt utan räddning.

Låt oss kika närmare på de vanligaste defekterna och hjälpa dig att upptäcka felen i vinet!

KORK eller ”TCA” (TRICHLOROANISOLE)

Det här är den defekt som de flesta känner till och som i ordmun kallas för korkskada. Defekten uppstår inte när korken går sönder och smular sig i vinet, vilket är ett vanligt missförstånd. Utan TCA uppstår oftast i trädbarken när svamp, mögel eller bakterier kommer i kontakt med bekämpningsmedel men kan också komma ifrån ekfaten. Vad kännetecknar då korkdefekten? Jo, det är om vinet luktar blöt kartong, mögel eller likt en fuktig källare. Kommer du över ett korkskadat vin är det inte mycket att göra för att rädda det tyvärr – byt flaska och lämna tillbaka om möjligt!

OXIDATERAT VIN

Här har vinet fått oönskad luftkontakt, oftast genom en misslyckad förslutning. Vinet kommer med tiden förlora sin färg och gå åt det bruna hållet, likt ett äppelskrutt som får ligga framme och oxidera. Vinets fruktiga aromer och fräschör kommer dämpas och slutligen mattas av helt och kvar är ett platt och avmattat vin utan sin fruktighet som kan gå åt det beska hållet i smaken. Kommer du över ett oxiderat vin går det inte att rädda, utan byt flaska och lämna eventuellt tillbaka den dåliga. Det finns dock viner som görs i en oxidativ stil men de har fräschören och frukten med sig och doftar behagligt! 

REDUKTIVT VIN

Det här är motsvarigheten till ett oxiderat vin och innebär istället att vinet har fått för lite syre. Det instängda vinet saknar tydliga fruktiga aromer och bjuder snarare på en mindre trevlig doft av konserverade ärtor, ruttna ägg eller uppbrunnen tändsticka. Beroende på hur reduktivt vinet är går det i bättre fall att rädda med mycket luft, så det är absolut värt att slå upp i karaff och se om den instängda karaktären dämpas och frukten kommer fram. Vinet har ju trots allt varit instängt i sin flaska ett tag och lite luft skadar sällan!

’VA’ ELLER VOLATILA SYROR 

Alla viner har mer eller mindre volatila syror och kan i mindre doser vara riktigt trevligt och bidra med en komplexitet i vinet. Men när vinet snarare doftar vinäger och smakar surt kan det vara alkoholen som oxiderat och bildat ättiksyra. Det anses då defekt men gör sig utmärkt i matlagning och behöver nödvändigtvis inte hällas ut. Om det doftar nagellacksborttagning eller aceton, kan det i många fall luftas bort på samma sätt som som med ett reduktivt vin. Om det däremot skulle dofta för starkt eller inte dämpas med luftning kan det vara läge att konstatera det som defekt och byta flaska.

’BRETT’ eller BRETTANOMYCES

Det här är en jästsvamp som lever naturligt på bland annat vindruvan och som kan bjuda på gödselliknande- och stalliga aromer (ja, du läste rätt), rökt kött eller bidra med en metallisk karaktär. Ett vin med brett behöver inte ha oangenämt mycket av dessa aromer utan kan samspela med fruktiga aromer. Det är vanligt bland naturviner och därför är brett för vissa inte en defekt utan en smaksak.

*

Vill du läsa mer om mat och dryck? Tryck här