Populära superpulver + 4 goda recept på smoothies

Kanske har du hört talas om superpulver och superfoods? Det är mat och kosttillskott med ett extremt högt näringsinnehåll! Att få i sig näring är A och O för hur kroppen fungerar och för hur man mår. Äter man en hälsosam kost får man ofta i sig den näring man behöver, men det kan också vara bra att komplettera med just superpulver för att få i sig extra lite extra vitaminer och mineraler. För kanske är det något som du får i dig för lite utav? Då är superpulver ett bra alternativ. Vill du veta mer om näring och kosttillskott? Läs intervjun med näringsterapeuten Madeleine här!

Det finns en uppsjö av superpulver på marknaden men idag ska vi gå igenom några av de mest populära. Dessutom bjussar vi på fyra näringsrika smoothie-recept.

Detox med Spirulina

Spirulina är ett utav de mest populära kosttillskotten. Det är en blågrön alg som är väldigt bra på att dra med sig gifter ut ur kroppen, och anses just därför detoxande.

En matsked spirulina innehåller så mycket näring! Bland annat Vitamin B1, B2, B3, koppar och järn. Spirulina innehåller också både Omega-3 och samtliga essentiella aminosyror. Det är också en bra källa för antioxidanter, framförallt fykocyanin (som ger den blågröna färgen). Fykocyanin bekämpar fria radikaler och hämmar inflammation.

Smoothie med Spirulina

1 avokado
2 dl fryst mango
2 msk mandelsmör
1 msk hampafrön (valfritt)
1 tsk spirulinapulver
En stor näve bladspenat
1 tsk honung
3 dl mandelmjölk

Antioxidanter från Acai

Acai är ett blålila bär som växer i Sydamerika. Det har blivit populärt på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter och omega-3, men också på grund av sitt höga innehåller av vitaminer och mineraler. Det här lilla bäret är fullt av Vitamin B1, B2 och E samt järn, kalcium, kalium och magnesium. En näringsbomb med andra ord – och som dessutom har väldigt dov smak. Helt klart ett plus i superpulver världen! Vill du läsa mer om Acai kan du gör det här.

Smoothie med Acai

1 avokado
2 dl frysta hallon och blåbär
En stor näve bladspenat (valfritt)
1 msk jordnötssmör
1 msk Acaipulver
1 msk honung (valfritt)
3,5 dl valfri mjölk

Balansera med Vetegräs

Vetegräs är ett pulver som är basbildande, det vill säga neutraliserar kroppens ph-värde*. Trots namnet så innehåller det inget vete utan är just ett slags gräs, likt det man har i trädgården. Vetegräs är precis som alla gröna växter rikt på klorofyll, som är det pigment som ger växter den gröna färgen. Klorofyll sägs stimulera immunsystemet, avgifta blodet och rengöra tarmarna samt eliminera svamp i kroppen. En annan fördel med vetegräs är innehållet av vitaminer och mineraler – det är rikt på bland annat Vitamin A, C och E, järn, magnesium och kalcium, Vetegräs innehåller även alla 8 väsentliga aminosyrorna, som kroppen inte kan producera själv utan måste få via kosten.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]*Kroppens ph-värde är ett mått på hur sur eller basisk kroppen är. Om ph-värdet är under sju räknas det som surt, och är det över sju räknas det som basiskt. Det optimala är alltså att ligga på just sju, som är ett neutralt ph-värde. Äter man en ohälsosam kost blir ph-värdet ofta surt och då rubbas balansen. Då måste kroppen ta basiska mineraler från skelettet som på sikt kan leda till benskörhet.[/su_note]

Smoothie med Vetegräs

1 stor fryst banan
2 dl jordgubbar
1 msk kokoschips
1 msk jordnötssmör
1 tsk vetegräs
2 dl kokosdryck

Vitaminboost med Maca

Maca-roten är en grönsak från Peru som är släkt med både broccoli och blomkål, och kan variera i färg från vit till svart – det gäller även i pulverform. Maca är i ett relativt tidigt forskningsstadie men säljs redan hos de flesta hälsokostbutikerna i Sverige, förmodligen på grund av sitt höga näringsinnehåll i kombination med effekten den sägs ha på hormoner. Man tror nämligen att Maca hjälper till att upprätthålla hormonbalansen hos både män och kvinnor och dessutom öka sexlusten.

Maca är väldigt näringsrikt, en tesked av pulvret innehåller en mängd vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin, koppar, järn, magnesium, vitamin B5 och mangan.

Smoothie med Maca

0,5 fryst banan
2 dl fryst mango
1 msk cashewnötter
1 msk mandel
1 msk kardemumma
1 dadel
1 tsk maca
3 dl kokosdryck

*

För samtliga recept är det bara att hälla ner alla ingredienser i en mixer och köra tills smoothien är väl mixad. Häll upp i ett glas och njut!