Så ska du tänka när du väljer dryck till dessert

Bild: Sofia_wood

Idag är vi många som tycker om att planera drycken lika omsorgsfullt som maten till en kommande middagsbjudning. Från den bubblande fördrinken, till ett krispigt glas till förrätten. Detta följs möjligtvis av en större kupa, där man stolt visar upp ett tjusigt rött som kanske till och med har fått vila några år i källaren. Men när det är dags för dessert ekar glaset tomt. Eller ännu värre, den ackompanjeras av en skvätt vin som är kvar i glaset från tidigare. Jag förstår att det lätt blir såhär – för vad ska man servera till något sött egentligen? Här är 4 enkla tips att lägga på minnet inför stundande middagar och dryckesrekommendationer till efterrätter i 4 kategorier!

  • Hur söt desserten är styr hur sött dessertvinet ska vara. Det är nämligen så att sötman i efterrätten balanserar sötman i drycken.
  • Precis som sötman fungerar syran på exakt samma vis. Balans är det magiska ordet!
  • Försök matcha dryckens intensitet och fyllighet med dessertens. En fräsch sorbet och ett tungt portvin är till exempel inte den bästa kombon.
  • Att lyfta gemensamma aromer i efterrätten och drycken kan vara riktigt kul att ha i åtanke, och det blir definitivt pricken över i:et.

Sötsyrlig dessert

En fransk citronmarängpaj har både en tydlig sötma och syra som mer än gärna får balanseras upp av ett vin. Här passar exempelvis en tysk Beerenauslese Riesling eller ett ungt dessertvin från Sauternes i Frankrike.

Gräddiga bakelser med färska bär

En gräddigare efterrätt med färska bär blir ännu härligare med en dryck som balanserar och lyfter fram bären, och samtidigt bryter av den feta grädden. Då passar ett rött pärlande dessertvin som exempelvis Brachetto d’Acqui eller Lambrusco, som fångar upp bärens aromer medan kolsyran är smickrande för den feta grädden.

Sorbet

En frisk och svalkande sorbet blir absolut trevligast i kombination med en bubblande kall dryck. Sött mousserande som möter kall sorbet blir nämligen en fullträff i munnen. Exempelvis ett mousserande från Piemonte som heter Moscato d’Asti.

Maffiga chokladdesserter

En tung chokladdessert kräver en kraftig och smakrik dryck, för att chokladen ska komma till sin rätta. En hit är att kombinera med ett så kallat Muscatvin som har knäckiga toner, exempelvis portugisiska Moscatel de Setúbal. Klassiska kombon choklad och röda bär bjuder in till det söta starkvinet portvin i stilen Ruby. Och vinet Madeira om det istället är inslag av kanderade nötter, nougat eller apelsin.

Det enda du verkligen bör undvika är att fortsätta på vinet från varmrätten. Vinet blir surt, desserten ännu sötare och med risk för att du själv börjar ifrågasätta vad som hänt med dina smaklökar sedan varmrätten.

*

Vill du lära dig mer och mat och dryck i kombination? Läs om vin och ost här och grundsmakernas påverkan på vinet här!