Spenderar du plötsligt mer tid med din partner? Såhär får ni det att funka

Bildkälla: Molly Tolsky

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″] Om du eller någon du känner blir fysiskt eller psykiskt utsatt av sin partner så finns Kvinnofridslinjen för att hjälpa dig. Deras telefonlinje är öppet dygnet runt och det råder tystnadsplikt, du når dem på 020-50 50 50.   [/su_note]

Låt oss erkänna – att vara fast med sin partner eller rumskompis 24 timmar om dygnet i en liten lägenhet är inte optimalt. Coronaviruset har tvingat många till att jobba hemma, vilket kan innebära blandade känslor efter ett tag. Det finns både fördelar och nackdelar med situationen som många befinner sig i just nu – men det är viktigt att försöka att hålla sams och göra hemma-jobbandet så bra som möjligt för alla inblandande. Vi är i en period där vi tillsammans måste ta ansvar och göra vad vi kan för att skydda både samhällsstrukturen och riskgrupperna i samhället.

Så hur gör man då när man plötsligt inte klarar av sin rumskompis ”jobbröst” eller när man börjar bli galen på sin partner som verkar tro att deras konstanta tv-tittande är normalt? Ja, att kompromissa och kommunicera är ledorden i hur ens relationer överlever en sån här typ av prövning. Men om du precis, som jag, behöver extra hjälp och tips – här kommer några handfasta råd:

Schemalägg era dagar ihop

Ta en dag i taget och prata ihop er om vad båda parter behöver få gjort den dagen. Om din partner har ett telefonmöte vid 10 så lämpar det sig bäst att du ägnar dig åt något som inte störs utav lite ljud den tiden. Kom överens om när ni lunchar och likaså när det passar er båda att ta en nypa frisk luft. Gör det till en rolig grej och boka in möten i soffan där ni arbetar sida vid sida ett tag för att sedan ta en gemensam rast. Försök att visa hänsyn och ha förståelse för varandra!

Vill du ha en gratis Forni-kalender så kan du ladda ner den här!

Boka in egentid

Det kan vara svårt att få till egentid i en tid som denna när man kanske inte vill vistas på ett café eller i annan offentlig miljö. Men om ni pratar ihop er och du inser att du behöver vara lite själv så kan ni förmodligen hitta en lösning. Din rumskompis kan kanske tänka sig att gå på en promenad ett tag, eller besöka en vän. Att få lite tid isär kan verkligen hela en infekterad relation.

Vill du läsa om när Linn åkte ensam till Bretagne? Läs artikeln här!

Hitta privata zoner

Även om plats kan vara en ganska begränsad tillgång så får man göra sitt bästa för att hitta privata zoner. Med det menar jag att göra en liten kontorsmiljö där man får lov att sitta ostört. Sätt upp en provisorisk vägg med hjälp utav en gardin, eller flytta in ett skrivbord till sovrummet. Här gäller det att vara kreativ och själv ta ansvar för sin egen arbetsro.

Om du behöver vara mer produktiv så kan du läsa artikeln: 4 sätt att få något gjort på riktigt.

Sätt gränser

Att låtsas att man inte stör sig av sin partners högljudda tv-tittande är en dålig idé. Säg istället ifrån på ett lugnt och sansat sätt hur du bäst får arbetsro hemma. Om det är för högljutt för dig kanske din partner kan ha hörlurar? Om det inte är möjligt är en annan lösning att schemalägga ljud och ljudfri tid. Sätt upp specifika tider då tv:n kan vara på och när den ska vara avstängd. Då slipper ni bråka om det!

Vill du veta vilka egenskaper självständiga kvinnor behöver hos en man? Läs artikeln här!

Visa uppskattning

Små gulliga gester är lätta att få till i sin hemmamiljö, och det sprider absolut en bra stämning. Fyll på din partners kaffekopp när hen ser lite trött ut, eller kom med snacks när det var ett tag sedan ni åt. Att man visar att man tänker på varandra genom gulliga gester gör sitt för både stämningen och kärleken.

Vill du ha tips på saker att göra för någon du har kär, tryck här!

Hur gör vi nu med hemmasysslor?

Att kommunicera och komma överens om hur man ser på hemmasysslor under en period som denna är A och O för stämningen. Prata igenom om ni tycker att det ska vara kliniskt rent för att man ska kunna koncentrera sig, eller om man städar ihop vid dagens slut. Att sätta upp en struktur för hur man gör är viktigt för att inte göra något i passiv ilska.

Vill du läsa om hur man vårstädar som Marie Kondo? Tryck här!